نقد که نه، یادداشتی بر «کافکا در کرانه»!
کافکا در کرانه را شاید بتوان کاملترین و پختهترین رمان بلند هاروکی موراکامی دانست. برآیند تمامی نکات مثبت نوشتههای پیشین این نویسندهی ژاپنی، در این رمان قابل مشاهده است. عناصری مانند قطار، گربه، زنان گمشده، سرنوشت، سفر و... که به وفور در نوشتههای موراکامی قابل مشاهده است، در کافکا در کرانه به اوج میرسد. کاراکتر اصلی این رمان، «کافکا تامورا» نام دارد که پس از نفرین شدن توسط پدرش، به دنبال مادر گمشدهاش از خانه فرار کرده و به سفر به سوی سرنوشت میپردازد. سرنوشتی که عمیقا با زندگی ساتورو ناکاتا گره خورده است. ناکاتا پیرمردی است که در دوران کودکی (اواخر جنگ جهانی دوم) دچار حادثهای شده و حافظهاش مختل میشود ولی در ازای آن تواناییهای عجیبی مانند قدرت صحبت کردن با گربهها و باراندن اشیا از آسمان را به دست میآورد.
به اعتقاد مترجم فارسی این کتاب (مهدی غبرائی)، شخصیت کافکا تامورا تا حدودی تاثیرپذیر از هولدن کالفیلد در رمان ناتور دشت است. زیرا موراکامی همزمان با نوشتن این رمان، ناتور دشت را نیز به زبان ژاپنی ترجمه میکرده است.
شخصیتپردازی در کافکا در کرانه به گونهای است که هیچ کاراکتری عبث و بیهوده پرداخت نشده است و همه نقشی در پیشبرد داستان دارند؛ اما این بدین معنا نیست که آخر و عاقبت شخصیتها برای خواننده کاملا واضح و روشن باشد.
داستان به خوبی آغاز میشود و جزئیات برای خواننده تشریح میشود. توجه به ریزریز جزئیات در این رمان فوقالعاده است. با این که داستان در دو سیر داستانی (یکی روایت کافکا به صورت اولشخص و از زبان خود او و دیگری روایت ناکاتا به صورت سومشخص و از زبان راوی دانا) روایت میشود و طبق معمول میتواند خواننده را از داستان دور کند، اما هنر موراکامی به خوبی توانسته است که خواننده را به دنبال کردن ماجراجوییهای کافکا و ناکاتا ترغیب کند.
موراکامی در این رمان به اساطیر و عادتهای دیرینهی ژاپنی نیز توجه فراوانی داشته و بعضا آنها را با اساطیر یونانی در هم آمیخته است. اینگونه اشارات در جایجای کتاب قابل مشاهده است.
پیشنهاد من این است که قبل از رفتن به سمت «کافکا در کرانه»، حتما چند نمونه از کارهای سبکتر و کمحجمتر هاروکی موراکامی را بخوانید. مجموعه داستانهای «بعد زلزله» و «دیدن دختر صددرصد دلخواه در صبح زیبای ماه آوریل» میتواند شروع خوبی برای آشنایی با قلم موراکامی باشد. رمانهای «پینبال 1973» و «سوکورو تازاکی و سالهای زیارتش» نیز میتواند ترس شروع یک رمان 607 صفحهای مانند «کافکا در کرانه» را از شما دور کند!
- ۱ نظر
- ۲۲ مرداد ۹۶ ، ۰۰:۵۶